خسته که از راه میرسی، فرضکن راهی دور و دراز. حتی فرض کن با پای پیاده. زیاد راه دوری نمیرود اگر به همه این فرضها سوزوسرمای پاییزی، که کم از زمستان ندارد، را هم پیوست کنی. محرم رفته و صفر را دنبال خود کشیده است و حالا صفر هم به دهه آخرش رسیده؛ دههای که بوی شهادت هشتمین اختری را میدهد که به شوقش قدم در جاده زیارت میگذاری... گرد سفر، خستگی را روی وجودت انداخته است.
نیت پابوسی داری؛ اما جراحتهایی کوچک سر ناسازگاری برداشتهاند و تو نه اینجا و درمانگاههایش را میشناسی و تاب آن را هم نداری که وقت را بیشاز این بسوزانی تا پیِ درمان این زخم را بگیری، چرا که زخم بزرگتری داری در دل...
در این وانفسا، گرمی لذتبخش و نابی دارد چشیدن گوشهای از همت خادمان شهر بهشت؛ خادمانی که قدم در مسیر زدودن گرد راه از چهره میهمانانِ، ولی نعمتشان گذاشتهاند. بیدغدغه میشوی، چون میدانی رسم میهماننوازی را خوب میدانند و از اینجای رسیدن به بعد، دیگر راه را برایت هموار میکنند تا لابهلای سلامهای بیریای تو به مضجع شریفش، پیامرسان ارادت آنها نیز باشی.
«حمیدرضا خرمدل ماریوان»، «فاطمه مثمریزاده»، «مسعود مهدیزاده»، «شیرین ناصرنیا» و «حسن امامی» از اهالی «طب» منطقه ثامن هستند؛ همانها که خیرخواهانه این روزها مرهمی میشوند بر خراشهایی که بیهوا نشستهاند بر تن زائران پیاده امامرضا (ع).
یکییکی سراغشان را میگیریم تا روایت مختصری داشته باشند از آنچه با زائران آقایشان به اشتراک گذاشتهاند. هرچند، خیلی مختصر میگویند و سراغ دلشان را که بگیری، چندان رضا نیستند به گفتن ناگفتهها....
دکتر «حمیدرضا خرمدل ماریوان» یکی از همانهاست؛ پزشکی عمومی با گرایش مفاصل و اعصاب و ساکن ساختمان پزشکان میدان طبرسی. سابقه طبابتش به ۱۶ سال پیش باز میگردد و پیشینه کمکش به زائران امامرضا (ع) به چهارسالپیش برمیگردد.
باورش این است که این مسافران «زائران امامرضا (ع) هستند و کمک و رسیدگی به آنها کاری کوچک با ثوابی بزرگ است». اما یادش نمیرود این را هم یادآور شود که آنچه انجام میشود با همکاری شهرداری منطقه است.
چهارسال خدمترسانی رایگان پزشکی او، فقط محدود به زائران پیاده نمیشود؛ «در فصلهای دیگر سال نیز زائرانی هستند که از طرف خیریهها به ما معرفی شده و برای طبابت مراجعه میکنند».کار او ویزیت زائران بیمار و درصورت نیاز تزریق پنیسیلین است که بهدلیل حساسیت آن، خودش نیز تزریق را انجام میدهد.
در فصلهای دیگر سال نیز زائرانی هستند که از طرف خیریهها به ما معرفی شده و برای طبابت مراجعه میکنند
حرفهای دکتر «خرمدل ماریوان» به اینجا که میرسد، گریزی میزند به آسیبهایی که زائران پیاده میبینند «بیشتر آسیبهایی که زائران پیاده میبینند، جراحات کف پا، تورم زانو، کمر درد و مختصری نیز عفونتهای ویروسی و میکروبی است و گاهی نیز به اسهال و استفراغ نیز دچار میشوند».
زمانی که از او میخواهم توصیههایی برای زائران پیاده داشته باشد که با بیان اینکه بر حسب سن، جنس و ویژگیهای جسمانی هر فردی باید توصیههای خاصی شود و آنها نیز نکات بهخصوصی را رعایت کنند، میگوید «اما بهطور کلی، زائران توجه کنند که هیچ نوع بیماری قلبی و تنفسی، دیابت و... نداشته باشند و حتما ششتاهفتساعت در روز نیز استراحت کنند و تغذیه درست را هم فراموش نکنند».
او که خیلی دوست دارد خودش نیز روزی جزو زائران پیاده باشد، از سعادتی میگوید که هنوز نصیبش نشده، اما «دل خوش کرده است به خدمترسانی به زائران امام».
در ادامه سراغ پرستار «حسن امامی» میروم کسی که زحمت تزریقات و پانسمان زائران پیاده را در مجتمع پزشکی حضرت برعهده دارد. او که بهیاری را از زمان جنگ با گذراندن دوره امدادگری شروع کرده و در چندین عملیات نیز شرکت داشته است، پساز پایان جنگ، دوره سهساله بهیاری را در تهران میگذراند و از سال۷۰ در خیابان طبرسی مشهد فعالیتش را شروع میکند؛ یعنی همانجایی که اکنون خدمات رایگانش را در اختیار زائران پیاده امامرضا (ع) میگذارد.
نیتی را که پشت این عملش خوابیده است، جویا میشوم، اینگونه پاسخ میدهد «این مدتی که در خیابان طبرسی خدمت کردهام، شاهد تشرف زائران زیادی از راههای دور بودهام که خالصانه و عاشقانه به پابوسی آقا امامرضا (ع) آمده بودند». گویا از همان سال۷۰ بود که به عشق همین شوق زائران، خدمات رایگانی را در حد توانش به زائران امام خوبیها میداده است.
پرستار «امامی» که خودش نیز بهنوعی تجریه پیادهروی اینچنینی را داشته است، حرفهایی برای گفتن دارد «در این پیادهرویها، سنین مختلفی از کودک تا افراد مسن حضور دارند که دچار عوارضی، چون پا درد، تاول پا و دردهای عضلانی میشوند بنابراین بهنظرم باید مسئولان ایستگاههای مختلفی را بین راهها برای استراحت و ارائه خدمات مشاوره پزشکی و راهنمایی به زائران پیاده ایجاد کنند».
او حتی توصیهای هم دارد برای شهرداری منطقه؛ «شهرداری منطقه تلاشهای زیادی برای کرامت زائران میکند، اما بنابه تجربهای که حاصل سالها کارم است، شهرداری نباید خدمات خود را مختص به ایام محرم و صفر کند؛ بلکه باید مرکز و امکاناتی داشته باشند که تمام سال به زائران خدمات بدهد».
بهعقیده «امامی» مسئولان باید به همه زائران چه پیاده و چه غیر پیاده خدمت رسانی اینچنینی داشته باشد. بعد هم تصریح میکند «مسئولان منطقه و شهر باور داشته باشند که من، همکاران و پزشکانی که در این زمینه فعالیت میکنیم، در این شرایط نیز با دلوجان و بهصورت رایگان در تمام طول شبانهروز خدمت خواهیم کرد».
متاسفانه تلاشها برای گفتگو با دکتر «مسعود مهدیزاده»، «شیرین ناصرنیا» و «فاطمه مثمریزاده» به جایی نرسید و موفق به گفتگو با این دوستان نشدیم، اما آنها نیز بهنوبه خود پزشکانی هستند که بدون چشم داشت هوای زائران را در این روزها دارند.
* این گزارش پنجشنبه ۲۷ آذر ۹۳ درشمـاره ۱۲۵ شهرارا محله منطقه ثامن چاپ شده است.